Uvod u PHP

PHP je popularni serverski programski jezik koji se koristi za stvaranje dinamičkih web aplikacija. Široko se koristi u razvoju weba zbog svoje jednostavnosti upotrebe i fleksibilnosti. PHP je posebno popularan u okvirima WordPress, Laravel i Symfony.

WordPress je sustav za upravljanje sadržajem (CMS) izgrađen na PHP-u. Koristi se za stvaranje web stranica i blogova svih veličina, od malih osobnih blogova do velikih poslovnih web stranica. WordPress pruža korisničko sučelje koje je jednostavno za korištenje i snažan skup alata za upravljanje sadržajem i prilagodbu izgleda web stranice. PHP se široko koristi u WordPress pluginovima, temama i drugim prilagodbama.

Laravel je PHP web aplikacijski okvir koji se koristi za izgradnju robusnih i skalabilnih web aplikacija. Pruža elegantnu sintaksu i širok raspon značajki, uključujući snažan sustav usmjeravanja, objektno-relacijsko mapiranje (ORM) i autentifikaciju. Laravel se koristi za izgradnju različitih aplikacija, od jednostavnih blogova do složenih poslovnih web aplikacija.

Symfony je još jedan PHP web aplikacijski okvir koji se koristi za izgradnju složenih web aplikacija velikog opsega. Pruža skup ponovno upotrebljivih komponenti koje se mogu koristiti za brzo i učinkovito izgradnju web aplikacija. Symfony je poznat po svojoj fleksibilnosti i skalabilnosti, a koristi se na mnogim web stranicama i aplikacijama s visokom posjećenošću.

U sažetku, PHP je snažan i svestran programski jezik koji se koristi u različitim okvirima i aplikacijama za razvoj weba, uključujući WordPress, Laravel i Symfony. Ovi okviri pružaju programerima alate i resurse koje trebaju za brzo i učinkovito izgradnju robusnih, skalabilnih web aplikacija.

Prikažite “Hello, World!” u PHP-u:

<?php
echo "Hello, World!";
?>

Stvorite funkciju koja računa zbroj dvaju brojeva u PHP-u:

<?php
function add_numbers($num1, $num2) {
$sum = $num1 + $num2;
return $sum;
}
echo add_numbers(5, 10); // Izlaz: 15
?>

Stvorite jednostavnu petlju koja ispisuje brojeve od 1 do 10 u PHP-u:

<?php
for ($i = 1; $i <= 10; $i++) {
   echo $i . "<br>";
}
?>